Op zoek naar het 'Brabants Worstenbroodje van de Toekomst' in Breda

BREDA - Aangezien Brabant dit jaar tot Europese regio van de Gastronomie is gebombardeerd is het tijd om het oer-Brabantse worstenbroodje te voorzien van een update. Grand Theatre Boekhandel Breda houdt daarom de verkiezing 'Worstenbroodje van de Toekomst' waarbij een nieuwe en duurzame variant op Brabants' broodje wordt gezocht. Op 9 december wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Volgens de organisatie mogen zowel Brabantse professionals als amateurs een gooi doen naar de titel en worden uitgedaagd om na te denken over variaties op het bekende worstenbroodrecept. Deelnemers wordt gevraagd om op een enkel A4'tje het idee uiteen te zetten. "Dat kan met de hand getekend of zelfs een 3D-geprinte variant zijn", vertelt Grietje Braaksma, zelf een Friese boerendochter, namens organisatie. "In deze tijden waarin de druk op de vleesindustrie hoger wordt, moeten we op zoek naar het liefst vleesvervangende alternatieven. Hoewel de klachten vaak op de schouders van de boeren neerkomen, zijn het toch echt de consumenten die de beslissing neemt om iets tegen de bio-industrie te doen." 

Verpakte boodschap

Daarmee is de wedstrijd een ecologische boodschap verpakt in een worstenbroodje 2.0. "We willen het positief brengen en vooral werken aan lekkere alternatieven", aldus Braaksma. Volgens haar loopt het al storm met de aanmeldingen. "Uitspraken over de cijfers doen we niet, maar vanuit heel het land komen aanmeldingen binnen. Dat hadden we niet verwacht. Helaas moeten we bij deze editie nog iedereen weigeren die niet uit Brabant komt." 

Boekhandel

Waarom een boekhandel dan dit initiatief neemt? "Een boekhandel staat middenin de samenleving, alle leeftijden komen bij ons over de vloer. Daarnaast willen we op deze manier onze maatschappelijke betrokkenheid laten zien." Het idee moet met maximaal 250 woorden worden onderbouwd en worden aangevuld met de ingrediĆ«ntenlijst, aldus de organisatie. Het Brabantse worstenbroodje staat sinds 2016 op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. 

Deelnemers kunnen zich nog tot 21 november inschrijven. Op 24 november worden de nominaties bekendgemaakt in Grand Theatre Boekhandel Breda, waarna de eindrondes en prijsuitreiking op zondag 9 december plaatsvinden in De Teruggave (het voormalig belastingkantoor).


bron: Breda Vandaag

Op zoek naar het 'Brabants Worstenbroodje van de Toekomst' in Breda